VUURWERK en mr. MAO ZADONG - Reisverslag uit Shanghai, China van radmer kuipers - WaarBenJij.nu VUURWERK en mr. MAO ZADONG - Reisverslag uit Shanghai, China van radmer kuipers - WaarBenJij.nu

VUURWERK en mr. MAO ZADONG

Door: rasmoes

Blijf op de hoogte en volg radmer

18 Februari 2000 | China, Shanghai

hallo beste vrienden,kennissen,familie,colega's,bazen en andere lezers

ja alweer vanuit een andere plaats presenteer ik deze brief nr.23 na veel zoeken heb ik eindelijk een internetplaatsje gevonden en kan nu in alle rust mijn briefje tikken eerst wou de directeur van het hotel
er 25 yen per uur voor hebben maar nu is het al gratis dus blijf ik lekker doortikken wie weet krijg ik dan wel geld toe..nou om het weer hoef je niet naar shanghai te gaan want het regent hier als een lekke zee ja echt nederlands weertje hiero ik zal niet te lang gaan ouwehoeren want ik heb geen tijd mijn tijd te verspelen dus dan komt nu de radiatorverf uit de kast en ga ik beginnen met waar ik gebleven was met dag 92 dit was in de trein van hong kong naar changsha ja dat klote hong kong met die visums licht me nog goed op mijn geheugen ik kan me goed voorstellen dat engeland het terug heeft gegeven ..en daarom snap ik het ook niet..ik had een single entry visum en kon van vietnam china in zonder problemen en van china naar hong kong was ook geen probleem maar van hong kong naar china wel weer nou vreemde situatie maar dan is hong kong voor mij een land op zich en dus geen deel van china nou ik kan er wel uren over door blijven zeuren maar daar schiet ik ook niks mee op dus ga ik maar verder waar ik gebleven was en dat was in de nacht dat we in de trein zaten en met die chinese man hadden gesproken hij vertelde overigens dat china een handig systeem gebruikte voor visums china vraagt voor een visumaanvraag hetzelfde wat het land waar je vandaan komt ook vraagt..als dit waar is weet ik niet maar het is wel een mooi bedacht systeem..nou in de morgen werd ik om 06.00 wakker de boel inpakken en nadat de trein was geariveerd zijn we meteen een hotel gaan zoeken de eerste paar hotels wouden ons niet accepteren ja dat komt wel vaker voor ik weet ook niet waarom maar ze accepteren het nu eenmaal niet
nou na wat verder zoeken vonden we een hotel waar een man ons niet accepteerde en de andere wel weer dus ruzie tussen elkaar nou na wat chinees heen en weer gelul kon het allemaal wel voor 100 yen met z'n vieren dus hup de kamer in het was er overigens heel erg lekker warm want buiten vroor het bijna na ingechect te hebben zijn we eerst op zoek gegaan naar internet en na dit te hebben gevonden hebben we alle vier eerst maar eens even flink aan het mailen geweest ik heb geen brief geschreven want ik had te veel mail om te antwoorden enz. na twee uur internet wat maar 5 yen koste is ongeveer 1,25 voor twee uur
hierna zijn we gaan lunchen want na zo'n lange treinreis en wat rondsjouwen krijg je wel honger eerst liepen we de verkeerde straat in met alleen maar electronische artikelen en doe-het-zelf zaken
over doe het zelf zaken gesproken het stikt hier van de sexshops met allemaal plastic geslachtsdelen...nou na de juiste straat te hebben gevonden hebben we eerst maar eens een noodlesoep gehad ja mischien wat eentonig maar ik vind het eten hier wat tegenvallen ik bedoel in nederland zijn veel chinese restaurants en is het chinese eten soms heerlijk alleen hier is er niet zo veel varieatie en ik dacht dat ik een paar woorden chinees kon zoals foe yong hai en babi panggang maar nee hoor niet een chinees die snapt dit dus dat is wel klote ik had me er wel wat op verhugd om elke dag te gaan chinesen maar dit loopt vaak uit op een noodlesoep..mischien dat we overigens nog wel een keer naar zo'n restaurant gaan waar ze slang verkopen en daar dan wat van gaan eten..nou die noodlesoep waar het verhaal eigenlijk om begon smaakte wel ok en daarna het station in om een treinkaartje te regelen dit was een chaotisch gebeuren met duizenden mensen in de ongeveer 34 loketten telende hal en de oproerpolitie had er de handen vol aan zo nu en dan werd er weer iemand tussenuit gesnipt en achteraan de rij gedrukt er was zelfs iemand die met handboeien werd vastgezet..nou nadat wij aan de beurt was wou die vrouw ons eerst de dure kaartjes aansmeren maar met wat gebarentaal konden we haar duidelijk maken dat we hardsleepers wouden dit ging eerst niet dus toen maar de morgen daarop..dit kon wel zij ze dus wij betalen en klaar is kees maar toen keken we op de tickets en toen had ze de verkeerde datum gegeven dus weer terug en weer met veel hand en zwaaiwerk duidelijk maken dat we een dag later wouden dan de datum die op het ticket stond gelukkig lukte dit en konden we voldaan het station verlaten toen met de voetwagen..dus lopend de stad verkennen en kwamen we bij een of ander museum van ene MAO ja dit is de persoon die china socialistischer probeerde te maken geloof ik..nou we waren bij zijn huis en konden zijn bed zioen en alles hoe hij vroeger leefde ..ja hij is al dood dus een bakkie met hem drinken ging helaas niet nou na wat rondkijken en met behulp van een gids die allen maar een briefje met een engels verhaal kon lezen en verder geen woord engels kon en dus ons ook niet op vragen beantwoorden kon.zijn we afgetaaid en de stad weer wat doorgelopen en belanden bij een soort van look-alike Mc Donnalds hier maar even een dineetje gehaald wat ook weer veel werk koste om dit duidelijk te maken na dit dineetje zijn we terugwaards gekeerd naar het hotel daar zagen we een groot shoppingcentre en hier ook nog maar even naar binnen gewipt voor een ijsje mathew heeft er nog een paar schoenen gekocht en wij samen wat van die instant koffie toen terug naar het hotel en daar een bakkie koffie en daarna op bed gedoken met muziek van de walkman erbij..toen dag 93 dit is 16-2-2000...om 07.00 werden we wakker van een paar wekkers die afgingen maar nog even blijven liggen en ja hoor daar was het ook al tien uur smorgens aankleden en hup naar het station om te zijn of er bussen gingen naar een plaatsje genaamd shaosjen daar was MAO geboren die chinese held maar helaas geen bussen nou ja ze zullen er wel geweest zijn maar we konden ze niet vinden toen maar even naar een broodjeszaak en daar een ontbijd samenstellen van wat soorten brood hierna naar een bank want wendy en mathew waren bijna platzak dus weer nieuw geld ophalen toen weer terug en met veel geregel bus 7 genomen naar een ander station hier werdenb we al gauw geholpen door een vreindelijke overigens beeldschone chinese dus in no time hadden we de tickets en zaten we in de bus naar shaosjen dit duurde twee uur ongeveer en toen ariveerden we in een nu nog rustig dorpje ..even later gingen wendy en mathew een museum in en zijn wayne en ik op sneuptoer gegaan ik heb eerst een klein ratelbandje gekocht en deze af gestoken ja ik was immers met oud en nieuw onder water en kon nu mooi even wat niet-door-mij-afgestoken-vuurwerk-schade inhalen dus knallen maar daarna even een noodlesoep samen met wayne en toen over de markt waar ik een honderduizendklapper heb gekocht voor een prikkie toen kwamen we wendy en mathew ook al weer tegen en hebben we dat ding afgestoken een lawaai van heb ik jou daar
na dit avondtuur zijn we terug gegaan naar het centrem van het dorpje hier nog wat supermarktboodschappen gedaan en daarna met een of andere ouwe bus naar een plaatsje gebracht hier overstappen in een andere ouwe bus en deze reed ook weer een half uurtje en daarna wachten tot weer een andere bus deze bus was helemaal het topunt weer zo'n oud krot die hast uit elkaar viel overbeladen en stinken naar petrolium..na een lange reis waren we om 21.00 weer terug in changsha
hier maar weer een broodje eten en toen naar de hotelkamer terug waar ik nog een noodlesoep met leverworst genutigd heb daarna even wat lezen,liggen,praten en niksen en toen ben ik alleen op verkenning gegaan volgens het lonelyplanet book was er ergens een bar maar na lang zoeken was die bar dus verdwenen toen maar een taxi naar het stapgebied hier ben ik een disco in gedoken maar er was bijna niemand en ik werd ontvangen door wel tien man personeel na een flesje water ben ik afgetaaid en heb nog wat rondgekeken in andere barren waar ook niks was ook nog een reepje chocola gekocht voor extra energie en daarna met de taxi weer terug gegaan en om 02.00 was ik weer thuis dit is dus ondertussen ook al dag 94 dat is 17-2-2000...om 02,00 dus thuis en gelijk maar een douche genomen dit was heerlijk warm alleen het nadeel was er zaten geen deuren in zowel de douches als het toilet dus dat is lekker als je daar een bruine jongen zit te baren kan iedereen mooi mee genieten en als je aan het douchen bent ook ..nu word ik nu al door iedereen vreemd aangekeken laat staan als ik naakt onder een douche sta wat er dan gebeurd...maar gelukkig kwam er niemand in..en kon ik lekker lang van mijn warme douche genieten..daarna lekker op bed en om 08.00 wakker..meteen aankleden en op naar de china telecom alleen..maar helaas was deze dicht..nou ja de internetregelaar was op vakantie dus geen internet en ik lag al een mooi eind achter met mijn verhalen reeks dus was het wel noodzakelijk dat ik even een verhaal moest schrijven nou ik werd doorverwezen naar de universityt..dus hup in een taxi en naar de universityt maar er stonden wel 50 gebouwen en welke moets ik nu hebben dus maar wat rondlopen en toen ben ik een willekeurig gebouw binnen gelopen en hier heb ik ongeveer 15 minuten in rondgelopen het was een supermega biblitheek..na een kwartier kwam ik in een ruimte met computers en kon ik met veel gebaren duidelijk maken dat ik internetten wou..gelukkig snapten ze het en werd ik naar een andere ruimte meegenomen en kon ik hier mijn brief nummer 22 schrijven maar het was al aardig laat en ik moest voor 12.00 uitgecheckt zijn dus ben ik al vrij vlot gestopt en met de taxi terug gegaan hier meteen naar het hotel en hup de rotzooi inpakken en wegwezen de tassen even opgeslagen voor een paar uur en toen weer wat boodschaoppen gaan doen voor in de trein..wat fruit oook een voetbal hebben we gekocht en wat te drinken toen de tassen weer ophelen en hup de trein in hier zaten we bij een chinees in die engels sprak dus dat was wel handig de cabine naast ons waren ook engelssprekende chinezen..deze gaf ons wat info over van alles en nog wat en ondertussen hebben wij watr gegeten en wat lullen die chinees had het over de fianzee..?? ja ik heb van veel zeeen gehoord de waddenzee,noordzee,middellandsezee,weezee maar fianzee..???? maar achteraf bleek dat zijn vrouw te zijn..dus weer wat geleerd nou na ook nog een ondekeningreisje door de trein werd ik weer eens gestuit op een par politieagenten..ja ik begin nu toch wel eens nieuwsgierig te worden wat er in de twee laatste wagonnen zit..elke keer word ik tegengehouden bij wagon twee na laatst..ik kan van wagon 16 naar de locomotief lopen zonder probleem maar wagon 17 en 18 krijg ik maar niet te zien..nou toen met mathew er op uit even bij de softseats kijken deze waren overbeladen dus eer terug het fototoestel ophalen en een foto schieten toen wouden we kaarten maar het restaurant zat vol dus maar in de gang van de softsleepers wagon hier heb ik mathew het pesten geleerd maar om 01.00 werden we hier weggestuurd en zijn we maar gaan slapen..en dus dag 95 in gegaan dat is vandaag dus de 18-2-2000..om 07.00 wakker ..wat lezen fruit eten en muziek luisteren en daarna de spullen pakken want om 10.00 waren we al in Shanghai daar kwamen we een vrouw tegen die ons een goedkoop plekje kon aanbieden dus maar doen dan want het regende pijpestelen dus snel een plekje vinden is dan erg oke ..alleen moesten we alsnog een kwartier lopen naar het hotel..wat wat buitengelegen lag..nou hier inchecken en heb ik meteen maar een multifunctionele bathroom bezoek gedaan...even naar de wc douchen,scheren en tandepoetsen ..hierna snel in de kleren en de stad in eerst wat bij een shoppingmall rondgekeken want wendy wou8 een paraplu kopen toen hebben we besloten om maar wat te gaan eten allenn waar..? dus kop of munt..het werd munt dit betekende Mcdonnalds of KFC
toen nog een keer en het werd KFC(kentucky fried cobra)..hier een lekker hapje naar binnen gewerkt en toen weerr de regen in..ik ben alleen verder gegaan om een internetcafe te zoeken maar dit is altijd zeer lastig te vinden dus na veel gezoek en gedoe kwam ik bij een hotel terecht wat 15,- per uur wou..ja dat is wat te veel dus maar weerr verder zoeken..ondertussen ook nog een croisantje gehaald en toen kwam ik bij een of ander hotel naar binnen en hier heb ik gevraagd en werd ik naar de floor 6 gestuurd daar weer vragen en ja hoor internet availeble ..eerst vragen hoeveel en de man zij 25 yen p uur oke dan maar ,,,maar na een gesprekje met de man zij hij..ach het mag ook wel gratis dus nu zit ik hier nog steeds..te tikken ondertussen al zo'n twee uur..nu moet ik dus zeggen dat ik nu alles weerr up to date verteld heb dus ben ik klaar....

maar ik kan nog wel even doorlullen over het een en ander bijvoorbeeld over heerenveen die vanavond weer es moet spelen ik hoop dat ze weer eens winnen want de vorige keer was het niet zo best..ja zolang het erg goed met ze gaat volg ik alles op de voet..vandaar mijn mischien overdreven veel tijdsbesteding aan heerenveen hier helemaal aan de andere kant van dit aardbolletje nou verder is het hier een normale gewoonte dat je kan boeren en rachelen zoveel je wilt..je ziet dan ook zo nu en dan weer een zeg maar chinese beatrix een flinke groene van achter uit de keel halen..ja lekker..en boeren doen ze ook bij de vleet wat dat betrefd heb ik wel een paar kandidaten in mijn vriendenkring die hier zo tussen zouden kunnen worden geplaatst verder is alles vrioj oke hier alleen dat het klote weer is en dat ze je aankijken alsof ze nog nooit een toerist hebben gezien vooral als ik mijn russische bontmuts opzet en mijn ray ban zonnebril..ja dan is het bingo..wel leuk want ik voel me dan net zo'n filmster..als je ziet dat mensen elkaar aanstoten om vervolgens in het chinees tegen elkaar te zeggen van moet je daar eens kijken..
nou dat is wel geienig,..het nadeel is die ranzige toiletten ja die gaten in de grond..ik heb hier nog niet zo veel last van maar als ik hier hetzelfde zou hebben als wat ik toen in cambodja had..dat was de 24 keer in een nacht naar het toilet ziekte dan ben je hier mooi in de aap gelogeerd maar buiten dat is het de moeite wel waard om in china te gaan rondneusen..o'ja gisteren hebben we een blanke vrouw gezien dit is de eerste sinds we uit hong kong zijn..dus heb ik maar even een foto genomen van haar...ja ik bedoel van die vrouw dan niet van haar haar ...het was overigens geen beauty.zoals die amerikanen waren die voor ons die serenade deden..
nou ik heb alles wel verteld nu..ik hoop dat alles daar goed gaat met iedereen..en met iedereen z'n werk...WERK....o'ja nu weet ik het weer ik was al bijna vergeten wat dat was..over was gesproken ik heb vandaag ook mijn eerste was in china laten doen..nu maar hopen dat ik het een beetje fatsoenlijk terug krijg...
nou de vriendelijke groeten van Radmer

ps: als iemand nog tips,sugesties,vragen of wat dan ook heeft neem dan gersut contact op en wie weet heb ik er wat aan..of hebben jullie er wat aan...

ps2:er was iemand die vroeg hoe de chinese toetsenborden er uit zien
nou dat valt reuze mee die zien er namelijk precies zo uit als de nederlandse..ik heb wel eentje gezien met meer dan drie tekens op elke knop...ja in china hebben ze honderden verschilende tekens en niet zoals de rest maar 26 verschilende letters..oke deze vraag is hierbij dan ook weer beantwoord...

nu kap ik echt de Groeten